Stichting SWSL
Samenwonen-Samenleven is Activistisch, Betrouwbaar en Consistent in de wijze waarop ze helpt democratisch-inclusieve gemeenschappen te bouwen in de stad Amsterdam, met name in Amsterdam Nieuw-West. Als je je herkent in het ABC van Stichting Samenwonen-Samenleven, dan kun je verder lezen en overwegen voor deze mooie job te gaan.
SWSL functioneert in het hart van twee community gebouwen, De Ru Pare in Slotervaart en Station Wildeman in Osdorp-Oost. Op beide locaties werken we met waarden als solidariteit, wederkerigheid en inclusiviteit. Ru Pare en Station Wildeman zijn mede daardoor kraamkamer van smaakmakende allianties van bewoners – zoals Energie Coöperatie Westerlicht – of van eigenzinnige netwerken van bewonersinitiatieven zoals de “Vuilnisoproer” of van samenwerkende coalitie zoals de WESHARE Coalitie in de Wildeman en omgeving. Altijd waarden gedreven, altijd op basis van gemeenschappelijkheid (in belang, doelstelling, werkwijzen) en altijd op basis van de vanzelfsprekendheid om met elkaar te delen. Wat en hoe we het thuis doen in de Ru Pare en Station Wildeman, doen we ook daarbuiten.
We zijn op zoek naar een nieuwe collega. Een community-builder-social designer.
Het werkgebied van de nieuwe collega is Osdorp-Oost, met name de Wildemanbuurt. Thuisbasis is Station Wildeman (binnenkort verbouwd tot een open en gastvrij community gebouw). Samenwerkende partners zijn actief door de door SWSL begeleide WESHARE Coalitie, een samenwerkingsverband van bewonersinitiatieven- en organisaties, maatschappelijke partners en lokale overheid. Bovendien staat de Wildemanbuurt in volle aandacht van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West (voorheen Masterplan Nieuw-West)
Osdorp-Oost, tja, daar liggen de uitdagingen wel opgestapeld. Veel armoede, veel slecht onderhouden huizen waar bewoners de hoofdprijs voor betalen, relatief veel werkloosheid. Onder criminologen heerst het beeld dat de Wildeman een criminele hub is met nogal wat – door families gerunde – netwerken. Maar Osdorp-Oost is ook en vooral een stukje Amsterdam waar het bruist en bloeit. Ondanks alle shit en niet nagekomen beloften en toezeggingen van woningbouwcoöperaties en lokale overheid, bouwen bewoners – en hun maatschappelijke partners – aan een nieuw Wildeman.
Onze nieuwe collega gaat 28,8 uur (08fte) in de week aan de slag, met drie belangrijke opgaven:
- De eerste opgave is het ondersteunen, faciliteren en begeleiden van de WESHARE Coalitie. Praktisch, productioneel, backoffice leverend maar vooral als verbinder en aanjager om de cultuur van delen verder te ontwikkelen. In de Coalitie worden tijd, ervaringen, netwerken, expertises, (toegang tot) budgetten, faciliteiten en voorzieningen gedeeld. Als ondersteuner, begeleider en begeleider van de Coalitie ben je een manusje- van-alles. Je doet dus ook gewoon eenvoudige klussen als koffie zetten, notulen maken e.d..
- De tweede opgave betreft het mede inrichten, het begeleiden en ondersteunen van een programma – “samen stad maken”. Social design. Dat stad maken is met bewoners. Niet voor bewoners. Het programma “samen stad maken” is onderdeel van een Europese samenwerking tussen verschillende steden (Kopenhagen, Ljubljana, Riga, Milaan, Bologna onder andere). Samen met The Beach is SWSL een partner in dit Europese (Bauhaus) programma. In zogenaamde ontwerp en leergroepen pakken we met bewoners urgente opgaven aan; opgaven die met bewoners worden vastgesteld.
- De derde opgave waar de nieuwe collega voor staat, is het mee helpen ontwikkelen van een zogenaamde “Duurzame Banentuin” in Station Wildeman. Het community gebouw in de Wildeman krijgt een zogenaamde groene hub functie waar ruimte is voor sociale – startende – ondernemers, programma’s voor bestrijding van energie armoede programma’s voor het creëren van arbeidsmarktperspectief voor bewoners met afstand tot de arbeidsmarkt.
De functiebeschrijving
Als community builder en social designer ben je verantwoordelijk voor het leveren van een professionele input en het bieden van ondersteuning gericht op de verdere ontwikkeling van de bovengenoemde programma’s. De werkzaamheden betreffen het voorbereiden, door-ontwikkelen en zorgdragen voor een goede uitvoering van de programma’s. Je coördineert, houdt overzicht en enthousiasmeert, verbindt en stelt partners in staat hun bijdrage te leveren. En passant ben je alert op risico’s – signaleert deze in een vroeg stadium – en alert op kansen. Je kunt de risico’s afdekken en de kansen verzilveren. Ook al ben je een duizendpoot en kun je alles, je ben in alles dienstbaar aan de gemeenschapsstructuren die we opbouwen en versterken.
Functie-eisen
- HBO denk- en werkniveau verkregen door opleiding en ervaring
- Aantoonbare ervaring in samenwerking met bewonersinitiatieven/organisaties en uitvoeringsprogramma’s van de lokale overheid.
- Kennis van en of ervaring met social design.
- Je hebt ervaring met proces-begeleiding en weet tussentijds resultaten en de impact van de (collectieve) inspanningen zichtbaar te maken
- In staat in complexe omstandigheden het overzicht te houden en prioriteiten te stellen
- Goed organisatie- en coördinerend vermogen
- Je durft fouten te maken, bent besluitvaardig, stressbestendig, flexibel en coöperatief
Wat bieden wij?
We bieden een overeenkomst voor 28,8 uur per week (08 fte). De honorering is conform Cao Sociaal Werk, schaal 8.7 afhankelijk van leeftijd en ervaring. Je bouwt maandelijks IKB op waarin o.a. 8 % vakantiegeld en een 13de maand van 8.33%.Bovenal bieden wij een fijne en enerverende werkplek. Wij bieden een arbeidsovereenkomst van een jaar met kans op verlenging.
Solliciteren?
Mail je cv en motivatie brief naar Hans Krikke, h.krikke@sw-sl.nl voor 10 december 2022