Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Commons Lab: Stadslandbouw in Nieuw-West

14 december 2022 -16:30 - 20:00

Gratis

Commons Lab – Stadslandbouw in Nieuw-West
14 december 15:30 inloop – 16:00 begin – vanaf 18:00 naborrel en gezamenlijk eten

Voor dit Commons Lab gaan we het weer hebben over voedsel. Vorig jaar vond er bij de Stadsboerderij Osdorp een Lab plaats over voedsel gemeenschappen – één van de kernproblemen die hierbij aan de orde kwam is de verdichting van de stad en de hoge grondprijzen. Veel stadslandbouw initiatieven staan onder druk en vinden vaak plaats op plekken met een tijdelijk karakter. Terwijl Nieuw-West met zijn 160.000 inwoners natuurlijk voornamelijk voedsel consumeert is het ook gezegend met de laatste vruchtbare landbouwgrond binnen de Amsterdamse stadsgrenzen. Er ligt hier een kans om bewoners te betrekken bij kleinschalige voedselproductie met korte ketens, maar ook hier staat de grond onder druk.

We hebben het natuurlijk oa over de poldergronden van de Lutkemeer. De gemeente Amsterdam wil deze vruchtbare kleigrond verkavelen tot distributiecentra voor Schiphol. Middels een verscheidenheid aan tactieken wordt er al jarenlang verzet geboden aan deze plannen. Een nieuw hoofdstuk hierin is het plan voor Voedselpark Amsterdam. Dit is een crowdfunding actie om de Lutkemeerpolder te kopen en er een agro-ecologisch landschapspark van te maken, waar duurzame voedselproductie voor de lokale gemeenschap samen gaat met recreatie en educatie. Al zo’n 5000 Amsterdammers hebben een half miljoen bij elkaar verzameld en grondfondsen als Land van Ons zijn ook aangehaakt. Voedselpark Amsterdam is het plan voor de meest ambitieuze commons van Nieuw-West om daarmee de langdurige sociale en ecologische waarde van de Lutkemeerpolder te behouden.

Een ander stuk landbouwgrond in Nieuw-West is de Osdorper Bovenpolder. Deze poldergronden liggen noordelijk naast de Lutkemeerpolder en worden behouden voor landbouw maar de precieze invulling is nog open. Onder de noemer Stadslandgoed Nieuw-West is een groep van lokale (boeren-)ondernemers samen met actieve bewoners bezig met commoning plannen voor de toekomstige invulling voor een groot deel van de polder.

Op woensdagmiddag 14 november komen we samen in Ru Paré in een Commons Lab om ons te verdiepen in deze twee casussen. Hoe kunnen we de toekomstige governance van deze grond inrichten – waar de grond van iedereen en niemand is, maar wel productief wordt benut? En hoe kunnen we bewoners van Nieuw-West verbinden met deze stadslandbouw?

REGISTREREN
FB EVENT

Meer info: http://commonslab.sw-sl.nl/

Gegevens

Datum:
14 december 2022
Tijd:
16:30 - 20:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
http://commonslab.sw-sl.nl/

Organisator

De Buurtzaak