Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Explodium bij Ru Pare – Nieuw talent presenteert zich!

10 mei -20:00 - 21:30

Gratis – €15

Explodium laat je genieten van diverse korte voorstellingen – elk steeds circa 10 minuten – na elkaar. Nieuwe makers, sommigen voortkomend uit het ZID-trainingsprogramma FATE (Future Academy on Tour), laten hun work-in-progress of recent gemaakte werk zien. Uit vijfentwintig inzendingen voor dit programmaonderdeel hebben we acht voorstellingen geselecteerd – variërend van theater, muziek en dans tot multidisciplinaire genres.

Het thema van ExploreZ Festival dit jaar is Verandering, waarbij de makers in hun korte voorstellingen met passie en energie hun persoonlijke ervaringen en visies op dit thema loslaten en delen met het publiek.

Tussen de optredens door is er ruimte om in gesprek te gaan met deze bijzondere makers en de voorstellingen te bespreken met je naasten of medebezoekers. Op deze manier kunnen er interessante ontmoetingen en verdiepende gesprekken ontstaan waarbij publiek en maker dichter tot elkaar komen.

Tickets en over ExploreZ Festival – klik

~

Programma

MILICA PETROVIĆ – FEAR OF FLYING | THEATER

Fear of Flying is een scenische interventie (monoloog) gemaakt voor de multimedia-installatie “SHE. Ahead of Her Time”.

Over de voorstelling

De monoloog is geïnspireerd op de eerste Servische vliegenierster – Danica Tomić. Deze monoloog stelt vragen over de grenzen van vrouwen in de samenleving, over angsten en over de zoektocht naar vrijheid. Wat betekent vrijheid voor een vrouw die heeft besloten zich niet druk te maken over regels en haar instincten en passies te volgen? De missie van deze monoloog is om vrouwen in staat te stellen hun dromen te volgen, ondanks wat de samenleving denkt of oordeelt.

Achtergrond

Milica studeerde in 2014 af als actrice in Belgrado, aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Sindsdien heeft ze deelgenomen aan tal van theater- en filmprojecten. Haar interesses strekken zich uit tot andere kunstgebieden, zoals muziek en schrijven. Daarnaast is ze geïnteresseerd in organisatie en communicatie, daarom trad ze in 2020 toe tot het team van DAH Theater als extern medewerker voor publieksontwikkeling op het eerste Festival of Art and Human Rights georganiseerd door DAH Theater. Sindsdien maakte ze deel uit van verschillende Europese projecten.

Credits:
Performer: Milica Petrović

 

KINAN ABUAKEL – BUZUK | SOLO CONCERT
Soloconcert van Kinan Abuakel, professioneel Buzuk-speler. Maak kennis met dit oriëntaalse instrument en de vele muziekstijlen van de speler.

Over de voorstelling
De oriëntaalse Buzuk is een luit met lange hals, verwant aan de Griekse bouzouki en de Iraanse en Turkse saz. Kinan brengt twee stukken van zijn twee albums en hoopt dit instrument op een nieuwe manier aan het publiek te presenteren, om het grote potentieel ervan te benadrukken: van traditionele muziek tot uiterst hedendaagse en moderne muziek. Kortom: een diversiteit aan muziekstijlen, tijdens een tournee die Kinan startte in Syrië en beëindigt in Nederland. Een unieke ervaring! Kom kennis maken met een instrument dat dateert uit 2000 voor Christus en nog onbekend is in de Europese cultuur.

Achtergrond
Kinan Abuakel is een professionele Syrische Buzuk-speler. Hij studeerde muziek aan het Hoger Instituut voor Muziek in Damascus, trad op als solomuzikant en samen met de meeste Syrische orkesten. Hij heeft twee albums uitgebracht en ontving talloze prijzen voor zijn werk. Onlangs is Kinan naar Nederland verhuisd en ook hier heeft hij al vele malen opgetreden met met andere professionele muzikanten.

Credits
Performer: Kinan Abuakel
Op het programma: Caprice, gecomponeerd door Kinan Abuakel en Arpeggio, gecomponeerd door Eyad Osman.

 

NÉSTOR MARTÍNEZ JARA – PASANDO ‘L TIEMPU | DANS + MUZIEK
Betoverende mix van traditionele Noordwest-Spaanse cultuur met hedendaagse elementen.

Over de voorstelling
Met Pasando ‘l Tiempu (het verstrijken van de tijd) brengt de jonge Néstor Martínez Jara een fascinerend optreden met dans en muziek; een spektakel dat het rijke erfgoed van León viert, doordrenkt met frisse en innovatieve elementen. León is de hoofdstad van de provincie León in de autonome gemeenschap van Castilië en León, in het noordwesten van Spanje.

Achtergrond
Néstor Martínez Jara is een jonge Spaanse kunstenaar met een diverse muzikale achtergrond, afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij heeft gewerkt met divers gespecialiseerde artiesten, waarbij Néstor zich concentreerde op de performatieve kant van muziek en zich verdiepte in de tradites van zijn thuisland.

 Credits
Concept, regie en performance: Néstor Martínez Jara | Tekst: Esteban García Vidal

 

MELODY FU & DORA C. DRAGHI – DE-ICING | LIVE -INSTALLATIE
Meeslepende installatie-ervaring die licht werpt op de milieucrisis

Over de voorstelling
De-Icing (een work in progress) is een visuele tentoonstelling en presentatie, geënsceneerd en vormgegeven door twee performers, die licht werpt op de milieucrisis en jou als toeschouwer uitnodigt om na te denken over de impact hiervan op elk individu. Een meeslepende  ervaring, bedoeld om te spelen met verschillende gevoelens die de installatie en de lichamen van de artiesten oproepen, in de hoop dat er verbinding ontstaat en om het bewustzijn over dit hedendaagse milieu-onderwerp te vergroten.

Achtergrond

Melody Flu is een theatermaker en performer uit Taiwan. Ze voltooide haar opleiding in theater en performance in Schotland en ontwikkelde een interesse in ‘theater in het donker’ en intieme ervaringen met installaties. Melody werkte  aan verschillende projecten met het National Theatre of Scotland, Tramway, Dance Base, Glasgow Women’s Library, Royal Lyceum, ZID Theater en We-Art. Momenteel werkt ze naast De-Icing met een cast aan de voorstelling PRISON, die in juli 2024 in Utrecht in première gaat.

De Argentijnse Dora Draghi is een  actrice, schrijfster en theatermaker. Ze begon haar studie op jonge leeftijd en studeerde acteren aan de Nationale Universiteit voor de Kunsten in Argentinië. Ze maakte deel uit van verschillende artistieke residenties op het gebied van acteren, recentelijk, in 2023 met de Argentijnse regisseur Guillermo Cacace in Boulogne, Frankrijk.

Credits
Tiempo Libre viajes archive – Fotograaf: Federico Imbriano.
Performers: Dora Draghi & Melody Fu

FABIAN KERDIJK & DAMIAN MENNEGA – NINE TO SIX | MUZIKALE PERFORMANCE

Een intiem, en meeslepend duet over de sleur van het dagelijks leven

Over de voorstelling

In Nine to Six nemen Fabian en Damian je mee in een muzikale performance waarin de toetsenist en zanger tegenover elkaar staan. Het duo belicht met hun nummers herkenbare thema’s zoals individualiteit en mentale/geestelijke gezondheid. Hoe ga je ermee om als je volledig op jezelf aangewezen bent en afgezonderd raakt van de buitenwereld? Hoe kan die rugzak die je meedraagt vanuit het verleden deuren openen naar dromen voor de toekomst? Hoe vraag je hulp, ontvang je hulp, of biedt je hulp? Aan de hand van een meeslepende muzikale performance met piano en dans worden deze vragen onder de aandacht gebracht. Melancholie en kwetsbaarheid worden gecontrasteerd met vreugde, energie en hoop. Bovenal willen de makers je laten genieten van het moment, van het ritme in de muziek zelf, en het delen van een gemeenschappelijke ervaring waarin (zelf)liefde centraal staat.

Achtergrond

Fabian Kerdijk is een  beginnend singer-songwriter uit Groningen die momenteel aan de Academie voor Popcultuur (AVP), in Leeuwarden, studeert. Hierin houdt hij zich bezig met het creëren van muziek, met een focus op zang. Na zijn ervaringen met Theater, o.a. bij het Noord Nederlands Toneel (NNT), en Noorderzon vervolgde hij zijn passie voor muziek.

Damian Mennega verkende al vanaf jonge leeftijd de toetsen van de piano en het keyboard. Nadat hij later begon als toetsenist bij een band van zijn muziekschool maakte hij een overstap naar de coverband Forreal waarin hij twee jaar heeft gespeeld en opgetreden.

De twee Groningse makers kennen elkaar al van jongs af aan, maar zijn slechts sinds twee jaar geleden hun passie met elkaar gaan delen door samen covers te spelen en muziek te schrijven.

Credits
Compositie & performance: Damian Mennega en Fabian Kerdijk

Gegevens

Datum:
10 mei
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
Gratis – €15
Evenement Categorie:
Site:
https://explorez.nl/event/explodium-nieuwe-makers-presenteren-zich/