Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ru Paré Lezing #2 – Christine Otten

14 april 2022 -20:00 - 23:00

Gratis

De tweede Ru Paré Lezing over ‘kunst en verzet’ wordt gegeven door Christine Otten. Inspiratiebron voor de Ru Paré Lezing is het leven en werk van Ru Maria Paré. Tevens zal de lezing de presentatie vormen voor Chistine Ottens nieuwe essay De ander bestaat niet, pleidooi voor moed in de literatuur. Nelleke Noordervliet zal optreden als coreferent. Verwacht een aanvullend programma met muziek.

In De ander bestaat niet schrijft Christine Otten aan de hand van haar eigen ontwikkeling en ervaringen als auteur over literatuur als uitweg.  Over meerstemmigheid en identiteit. ‘Een pleidooi voor de vrijheid te kunnen kiezen wie of wat je wilt zijn, of worden, jezelf, een ander, iedereen voor mijn part, en daar de taal voor te gebruiken.’ Het is een onderzoek naar wat literatuur vermag in een gepolariseerde en gefragmenteerde samenleving. Een oproep de bevrijdende kracht van literatuur te (her)ontdekken en te omarmen en literatuur (schrijven en lezen) in te zetten juist op plekken waar men denkt dat literatuur ‘niet voor ons is’.

~ Over De ander bestaat niet ~
Met enige regelmaat duikt de stelling op dat de literatuur dood is. Waarmee bedoeld wordt dat de literatuur er niet toe doet en dat hetzelfde geldt voor de schrijver. In het essay De ander bestaat niet rekent Christine Otten af met dat pessimisme. Schrijven is voor haar geen vrijblijvende bezigheid. Ze houdt een vurig pleidooi voor de noodzaak om je als schrijver onvoorwaardelijk te verbinden met je personages en hun thematiek, en daarmee het risico te lopen zélf te veranderen. Aan de hand van haar eigen ontwikkeling als auteur laat ze zien hoe literatuur ingezet kan worden voor emancipatie en persoonlijke bevrijding van schrijver en lezer.

Met De ander bestaat niet wakkert Christine Otten de discussie aan over actuele thema’s als de positie van de schrijver, culturele toe-eigening en de maatschappelijke functie en waarde van literatuur.

~ Over de Ru Paré Lezing ~
Henrica Maria Paré (1896-1972) is de naamgever van onze community. Onder de naam Ru Paré was ze een kunstschilder en onderdeel van het vooroorlogse artistieke milieu van Den Haag. Toen in de Tweede Wereldoorlog de deportaties begonnen, stopte Paré met haar werk als schilder. Ze weigerde het verplichte lidmaatschap van de Nederlandsche Kultuurkamer en vulde haar tijd met het zoeken van onderduikadressen voor joodse kinderen. Onder haar verzetsnaam ‘Tante Zus’ redde ze in totaal tweeënvijftig joodse kinderen.

Ru Paré was een voorbeeld van vanzelfsprekend engagement en actief burgerschap. Een voorbeeld dat wij graag levend houden in onze dagelijkse praktijk: niet verzaken waar het gaat om solidariteit en omzien naar de meest kwetsbaren in de samenleving. De jaarlijkse Ru Paré Lezing sluit hierop aan. In deze lezing vormt het leven en werk van Ru Maria Paré een inspiratiebron. Want ook de huidige tijd, met al zijn spanningen en dreigingen, vraagt om keuzes. Humaniteit is altijd in het geding.

Aanmelden Ru Paré Lezing:

Naam
(het opgeven van een naam is niet verplicht. Een alias is natuurlijk ook helemaal prima)
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief met daarin updates over activiteiten en evenementen in de Ru Paré Community.

Gegevens

Datum:
14 april 2022
Tijd:
20:00 - 23:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Locatie

Ru Pare
Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam, Noord Holland 1062 DC
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *