Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filmvertoning: Wan Pipel (1976)

28 juni 2023 -20:00

Gratis

In verband met Keti Koti vertonen we op woensdagavond 28 juni de baanbrekende Surinaams-Nederlandse film Wan Pipel uit 1976 van Pip de la Parra. Op Keti Koti, ofwel zaterdag 1 juli, zelf organiseren wij samen met bewoners en bewonersorganisaties een Keti Koti viering in de Meervaart. 

Gratis toegankelijk. Graag vooraf aanmelden als het even kan (zie hieronder).

Deur open: 19:00
Start film: 19:30
Vooraf Surinaamse hapjes.

Over Wan Pipel:
Elk jaar wordt Wan Pipel rond Onafhankelijkheidsdag (25 november) uitgezonden op de Surinaamse televisie. Pim de la Parra’s klassieker toont de gespannen verhouding tussen jonge Surinaamse idealisten en het voormalig moederland.

Pim de la Parra’s vertelling over de student Roy Ferrol die terugkeert naar Paramaribo, geldt als ‘de eerste Surinaamse speelfilm’. Met Wan Pipel sneed regisseur De la Parra destijds beladen thema’s aan; kiest Roy (Borger Breeveld), een economiestudent, voor zijn witte Nederlandse vriendin Karina (Van Ammelrooy) of volgt hij zijn hart en trouwt hij met de Hindoestaanse Rubia (Diana Gangaram Panday) om Suriname te helpen opbouwen? Roy raakt gevangen tussen twee werelden als hij naar zijn geboortestad terugkeert om zijn stervende moeder te zien.

Spanningen

Als een van de weinige filmmakers in Nederland toonde de in Paramaribo geboren De la Parra interesse in de net zelfstandig geworden voormalige kolonie; hij liet onnadrukkelijk de politieke en raciale spanningen zien van het multi-etnische Suriname, tegen de achtergrond van een herkenbare liefdesgeschiedenis – ook nu nog geldt de film als richtingwijzer voor wie iets van Suriname wil begrijpen. Maar de film leverde en levert ook nog altijd verhitte discussies op over de portrettering van de verschillende etniciteiten.

Aanmelden voor Wan Pipel:

Naam
(het opgeven van een naam is niet verplicht. Een alias is natuurlijk ook helemaal prima)
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief met daarin updates over activiteiten en evenementen in de Ru Paré Community.

Gegevens

Datum:
28 juni 2023
Tijd:
20:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Ru Pare
Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam, Noord Holland 1062 DC
+ Google Maps