Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verkiezingsdebat Armoede & Sociale Ongelijkheid

14 november 2023 -20:00 - 22:00

Verkiezingsdebat Armoede & Sociale ongelijkheid: van ‘participatiesamenleving’ naar ‘bestaanszekerheidcrisis’

Bij zijn allereerste troonrede in 2013 kondigde koning Willem-Alexander de participatiesamenleving aan. Nu, tien jaar later, was het veelzeggende woord bij de afgelopen troonrede ‘bestaanszekerheid’. Bestaanszekerheid is ook hét thema van de komende verkiezingen. Alle politieke partijen van links tot rechts hebben het erover. Na tien jaar hameren op ‘eigen verantwoordelijkheid’ werd de bestaanszekerheid steeds minder vanzelfsprekend en nu moet de overheid zich weer hard maken voor mensen in armoede.

In dit verkiezingsdebat leggen we de focus op armoede en de groeiende sociale ongelijkheid. In plaats van doen alsof bestaanszekerheid als thema uit de lucht komt vallen, blikken we terug op de recente geschiedenis. Door de focus op ‘eigen verantwoordelijkheid’ is er te veel gedaan alsof armoede de uitkomst is van individueel falen. Armoede is echter niet een “eigen schuld” ding maar een structureel maatschappelijk probleem. In het beleid van de afgelopen jaren stond vooral wantrouwen richting burgers centraal – vooral jegens mensen aan de onderkant van de samenleving. Kijk maar naar hoe er met mensen omgegaan wordt in de Participatiewet, waardoor mensen in de bijstand tot ver achter de voordeur in de gaten worden gehouden. Of denk aan het toeslagenschandaal en de zwarte lijsten van de belastingdienst.

In wat voor samenleving willen we leven? Gaan we wat doen aan de groeiende ongelijkheid? Daarover gaat dit debat. We horen de politici hierover. Zij gaan met elkaar in discussie, maar er is vooral ook ruimte voor de zaal!

Aanmelden voor het Verkiezingsdebat:

Naam
(het opgeven van een naam is niet verplicht. Een alias is natuurlijk ook helemaal prima)
Please enter a number from 1 to 5.
Vooraf tussen 18:30 en 19:15 mee eten?(Vereist)
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief met daarin updates over activiteiten en evenementen in de Ru Paré Community.

Gegevens

Datum:
14 november 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Ru Pare
Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam, Noord Holland 1062 DC