Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De levende bieb van Vrije Sprekers, 25 januari

25 januari -18:00 - 20:45

De levende bieb van Vrije Sprekers

Op donderdag 25 januari kun je tijdens de levende bibliotheek in gesprek met de Vrije Sprekers. Door hun verhalen te delen en in gesprek te gaan met belanghebbenden en burgers, proberen zij onder andere een bijdrage te leveren aan een menselijker en effectiever strafrechtssysteem. Dit bonte gezelschap ambassadeurs, onder andere bestaande uit ondernemers, kunstenaars, maatschappelijke werkers en auteurs, zetten graag hun ervaringen en inzichten in om anderen te inspireren en te motiveren.

De Vrije Sprekers en deze avond zijn mede mogelijk gemaakt door Bureau Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie (Bureau MHR). Bureau MHR is een vrijwilligersorganisatie die vanuit het hart van aandachtswijken werkt aan een effectieve rehabilitatie en re-integratie van (ex-)gedetineerde jongeren. Niet alleen jongeren, maar ook het thuisfront wordt ondersteund bij de verwerking van de hechtenis. Daarnaast wordt gekeken naar de rol die het gezin kan spelen bij de terugkeer van hun gezinslid in de samenleving. Bureau MHR gelooft in het samenbrengen van verschillende perspectieven om nader tot elkaar te komen.

Levend Bibliotheek?

Tijdens een levende bibliotheek krijgt “de lener” (u) de gelegenheid om met mensen te praten met wie hij/zij wellicht niet, of slechts met moeite, in gesprek zou raken. De levende bibliotheek nodigt uit om zelf een beeld van de ander te vormen door te luisteren en het dialoog aan te gaan.

Wie zijn de Vrije Sprekers, de levende boeken?

De Vrije Sprekers bestaat uit een diverse groep. Wat ze gemeen hebben, is dat ze hun levenservaringen op een unieke manier hebben weten om te zetten in kracht, zowel voor henzelf als voor inspiratie en steun voor anderen. De groep bestaat uit mensen die juist door hen ervaringen hebben ondervonden dat de scheidslijn tussen dader en slachtoffer vaak troebeler is dan we denken. Dat een menswaardig bestaan niet voor iedereen vanzelfsprekend is, en dat om elkaar beter te begrijpen we vooral ook elkaars verhalen moeten begrijpen.

Hieronder de sprekers van de dag. Kijk ook naar de verhalen van de vrije sprekers, die zijn te lezen op hun onlangs gelanceerde website.

www.vrijesprekers.nl .

Nizar El Manouzi, moderator van de dag

Nizar El Manouzi is een getalenteerd acteur en presentator,  bekend van zijn rol in Mocro Maffia en als presentator bij Het Klokhuis.
Zijn creatieve geest stelt hem in staat om essentiële maatschappelijke thema’s op een toegankelijke manier te presenteren aan een breed publiek. Als trainer binnen het ambassadeursprogramma leidt Nizar inspirerende sessies in Marokko, waar deelnemers zich openstellen voor het onbekende en worden begeleid door zijn deskundigheid. Deze ervaringen wekken verwondering op, bieden nieuwe inzichten en geven deelnemers een helder levensdoel.
Nizar bereikt dit alles met enthousiasme, eerlijkheid en persoonlijke aandacht. Zijn betrokkenheid maakt elke training en presentatie uniek en waardevol.

Rick Schreuder, verhalenverteller

Rick Schreuder is acteur en verhalenverteller. Met eeuwen oude – en prille verhalen vermaakt, deelt en spiegelt hij. Ervaring in o.a. jeugdzorg, op scholen. Traint ervaringsdeskundige toekomstige sprekers. 

“Tachtig procent van het verhalen vertellen is luisteren”. We zijn geboren Verhalenvertellers.  Waarom? Om ons te uiten, woorden te geven aan grote en kleine gevoelens. Delen we onze ervaring. Verhalen raken ons, maken ons enthousiast roepen op tot actie. Want een (goed) verhaal roept beelden op en empathie. Maakt enthousiast en roept op tot actie. Zo voelen we ons gehoord, gezien en leren we ondertussen te relativeren door zelf goed naar ons verhaal te kijken/luisteren. Daarom vertellen we verhalen. 

                     “Sprookjes 

                     bestaan niet 

                         verhalen  

                             wel” 

We gaan in gesprek met de volgende vrije sprekers:

Debbie

Debbie deelt een aangrijpend verhaal dat diepgaand inzicht biedt in de impact van detentie op achterblijvers en hoe om te gaan met bekende mediazaken. Van dichtbij heeft ze ervaren welke gevolgen detentie heeft voor een gezin wanneer een familielid vast komt te zitten. Tegenwoordig zet ze zich met hart en ziel in via haar stichting S.A.N.G om steun te bieden aan achterblijvers in vergelijkbare situaties.

Expertisegebieden:
– Media
– Achterblijvers
– TBS

Chadi

Chadi, een intelligente jongeman geboren in 2002, is gepassioneerd over debatteren. Zijn kritische blik strekt zich uit tot de politieke ontwikkelingen, met name binnen het strafrecht. Na een periode van afdwaling in de criminaliteit na het VWO, heeft Chadi zich ontplooid op diverse terreinen. Zijn verhaal weerspiegelt op eerlijke wijze de uitdagingen waarmee de jeugd op straat wordt geconfronteerd. Met overtuiging deelt hij zijn ervaringen en draagt hij constructieve oplossingen aan. Chadi is een inspirerend individu dat met passie zijn inzichten deelt.

Expertisegebieden:
– Jeugddetentie
– Reclassering
– Stigma’s en vooroordelen

Tolga

Tolga heeft een bewogen leven achter de rug. De helft van zijn leven heeft hij vastgezeten. Hij heeft pijnlijke, negatieve ervaringen opgedaan gedurende zijn detentie. Deze ervaringen zet hij om in positiviteit, door het delen van zijn verhalen en ervaringen met het grotere publiek. Van Tolga kun je de waarheid verwachten. Een oprecht en eerlijk verhaal, waarin hij ook kritisch durft te kijken naar zichzelf.

Expertisegebieden:
– Jeugddetentie
– Trauma’s
– Rol van familie
– Jeugdzorg

Yassine

Yassine is een Amsterdammer. Hij vertelt openhartig over zijn criminele verleden. Zijn eigen ervaringen zet hij om in een krachtig verhaal, vertellend op zijn eigen unieke manier, waarmee hij de luisteraar confronteert met de harde realiteit waarin sommige jongeren opgroeien. Zo werkt Yassine aan een positieve toekomst, voor zowel zichzelf als voor de jeugd.

Expertisegebieden:
– Top 600
– Reclassering
– Jeugdwerk
– Jeugdzorg

Frank

Frank is een creatieve duizendpoot. Hij heeft al veel meegemaakt in zijn leven en heeft hier twee boeken over geschreven.  Zijn eerste boek ”Niets is wat het lijkt” gaat over de periode van zijn leven waarin hij gigolo werd. Zijn tweede boek ”Achter de tralies schijnt de zon” gaat over zijn tijd in de gevangenis in Italië. Door alles in zijn leven kwijt te raken, voelt hij zich jaren later zo rijk als een koning aan ervaringen en inzicht die hij als spreker wil delen met eenieder.

Expertisegebieden:
– Detentie buitenland
– Spoken word
– Sekswerk
– Vaderschap in detentie

Programma:

18:00 – 18:15 inloop met hapjes en drankjes

18:15 – 18:30 opening

18:30 – 19:15 1e ronde levende bieb

19:15 – 19:30 pauze

19:30 – 20:15 2e ronde levende bieb

20:15 – 20:45 terugkijken op de avond en gezamenlijke afsluiting

 

Contact

Bij vragen kun je contact opnemen met de programmaker Bedel Bayrak

M: b.bayrak@sw-sl.nl

T: 0633736092

Deelname is kosteloos, maar graag aanmelden via onderstaand formulier

Naam
(het opgeven van een naam is niet verplicht. Een alias is natuurlijk ook helemaal prima)
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief met daarin updates over activiteiten en evenementen in de Ru Paré Community.

Gegevens

Datum:
25 januari
Tijd:
18:00 - 20:45
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Ru Pare
Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam, Noord Holland 1062 DC
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *