Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ru Paré Lezing #3 – Chaja Polak

29 november 2023 -20:00 - 22:00

De derde Ru Paré Lezing over ‘kunst en verzet’ wordt gegeven door Chaja Polak. Inspiratiebron voor de Ru Paré Lezing is het leven en werk van Ru Maria Paré. Behalve de lezing is er een aanvullend programma met oa Jiddische liederen door Mirjam van Dam en performances door theatergroep De Vlammende Eend. De presentatie zal deze avond worden verzorgd door Christine Otten.

19:00 Inloop
19:30 Start programma

~ Over Chaja Polak ~

Chaja Polak (1941) is schrijver en beeldend kunstenaar. Als kind van een slachtoffer en een overlevende van Auschwitz is haar leven in hoge mate bepaald door wat haar ouders is aangedaan. Ze doorliep de Rietveld Academie en debuteerde in de literatuur in 1989. Ze publiceerde veelgeprezen romans, verhalen en een dichtbundel. Haar werk werd genomineerd voor de de Libris Literatuurprijs en werd vertaald in het Engels, Deens en Italiaans.

Haar eigen ervaringen en familiegeschiedenis lagen aan de basis van haar recente boek ‘Het verdriet van de vrede’. Een verhaal van drie Joodse vrouwen, allen weduwe geworden, die zich na de oorlog terugtrekken in ‘het familiehuis’. Het verhaal laat inzien wat het betekende om Jood te zijn tijdens en na de oorlog, en wat de gevolgen kunnen zijn van onverschilligheid.

~ Over de Ru Paré Lezing ~

Henrica Maria Paré (1896-1972) is de naamgever van onze community. Onder de naam Ru Paré was ze een kunstschilder en onderdeel van het vooroorlogse artistieke milieu van Den Haag. Toen in de Tweede Wereldoorlog de deportaties begonnen, stopte Paré met haar werk als schilder. Ze weigerde het verplichte lidmaatschap van de Nederlandsche Kultuurkamer en vulde haar tijd met het zoeken van onderduikadressen voor joodse kinderen. Onder haar verzetsnaam ‘Tante Zus’ redde ze in totaal tweeënvijftig joodse kinderen.

Ru Paré was een voorbeeld van vanzelfsprekend engagement en actief burgerschap. De jaarlijkse Ru Paré Lezing sluit hierop aan. In deze lezing vormt het leven en werk van Ru Maria Paré een inspiratiebron. We willen echter niet alleen reflecteren op het verleden, want ook de huidige tijd, met al zijn spanningen en dreigingen, vraagt om keuzes. Humaniteit is altijd in het geding. Wat is de rol van kunst in het huidige tijdvak – ook als we bijvoorbeeld kijken naar de escalerende situatie in het Midden-Oosten rond Palestina?

Eerdere Ru Paré Lezingen werden gegeven door Anja Meulenbelt (2021) en Christine Otten (2022).

Aanmelden Ru Paré Lezing:

Naam
(het opgeven van een naam is niet verplicht. Een alias is natuurlijk ook helemaal prima)
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief met daarin updates over activiteiten en evenementen in de Ru Paré Community.

Gegevens

Datum:
29 november 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

De Buurtzaak