Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Antigone van Sofokles [theater]

13 oktober 2022 -20:30 - 23:00

€10

Antigone is een spannend verhaal over een jonge vrouw uit een verdoemd geslacht. Haar vader Oidipous trouwde met zijn eigen moeder; zij kregen vier kinderen waarvan Antigone er een is. Het draait allemaal om het feit dat Antigone haar broer wil begraven tegen de wil van de nieuwe man op de troon, Kreon – omdat die broer ‘fout’ was in de oorlog. Kreon dreigt Antigone zelfs met de hongerdood als hij zijn zin niet krijgt.

19:30 Inleiding over de voorstelling
20:00 Aanvang voorstelling
Tickets €10 – bestel hier

De voorstelling legt een wereld bloot van lang geleden, maar een wereld die verrassend veel op de onze lijkt. Ook bij ons kan het zomaar gebeuren dat je  tegenover de overheid komt te staan, ook hier maken we dagelijks het drama mee van een dictator aan onze grenzen die net zolang blijft moorden tot hij krijgt wat hij hebben wil.

Uit het verbod om te begraven vloeien actuele thema’s voort: de eenling tegenover de overheid, familiewaarden tegenover het staatsbelang, democratie tegenover tirannie. Maar ook prangende vragen: wat doe je om je macht te behouden? Je tegenstander doden, zelfs als zij familie van je is? Hoever ga jij als burger om je ideaal te verwezenlijken? Desnoods sterven voor je ideaal? Durf jij Greta Thunberg te zijn?

Zoveel mogelijk willen we de oorspronkelijke tekst en de structuur met koorzangen in stand houden.

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat alleen het verhaaltje van de Griekse tragedie wordt verteld. Dat vinden we nou echt jammer. Juist het bekritiseren en becommentariëren van de handeling, zoals het koor doet, zet het publiek tot  meedenken aan. Zo wordt elke toeschouwer zelf een deel van het Koor. Dat is toch mooi, wanneer publiek en spelers samen het verhaal vertellen? En samen zingen, waarom niet? We willen zelfs zover gaan dat we delen van de koorzangen zingen op gereconstrueerde oud-Griekse muziek – zoals die waarschijnlijk geklonken heeft in de 5e eeuw voor Christus – afgewisseld met melodieën uit onze eigen tijd.

Antigone lijkt zo een eigentijdse, muzikale voorstelling te worden? Dat kan toch niet?

Natuurlijk wel! Het is echt onzin om te zeggen dat een Griekse tragedie oud en stoffig is. Voor ons publiek, jong tot en met oud en zo divers als maar kan, maken we er een levendige, soms zelfs komische en opwindende, maar altijd waarachtige voorstelling van.

Antigone zou vandaag geschreven kunnen zijn.

Credits STUDIO ANTIGONE speelt: Antigone van Sofokles Spel Marguerite de Brauw, Felix Burleson, Julien Croiset, Tim van den Heuvel Decor/Kostuums Herbert Janse/Dorien de Jonge Techniek Luka Halbe (lichtontwerp) Armand Wouters (ontwerp geluid) Koorcompositie en -repetitor Henri Overduin Regie Agaath Witteman

Gegevens

Datum:
13 oktober 2022
Tijd:
20:30 - 23:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Site:
https://www.ticketview.nl/shop?account=3857

Locatie

Ru Pare
Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam, Noord Holland 1062 DC
+ Google Maps